Blog Image

Γιατί η κατάργηση των ενεργειακών σιλό είναι το κλειδί για την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές

Η καινοτόμος τεχνολογία των αντλιών θερμότητας και τα ηλεκτροδοτούμενα συστήματα θερμικής διαχείρισης πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των εμπορικών κτιρίων. Αλλά για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις τεχνολογίες, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να σπάσουμε τα σιλό γύρω από τη θέρμανση και την ψύξη.

Jose La Loggia, Πρόεδρος, Trane Commercial HVAC EMEA.

Εκ πρώτης όψεως, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση Catch-22. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε έναν πιο θερμό κόσμο, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για περισσότερη ψύξη και περισσότερο κλιματισμό από ποτέ άλλοτε. Αυτό όμως σημαίνει μεγαλύτερη χρήση ενέργειας, συχνά μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, η οποία απλώς επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός (HVAC) μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Το κλειδί για αυτό είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε τη θέρμανση και την ψύξη ως ξεχωριστές οντότητες.

Οι απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης ενός κτιρίου υπήρχαν ιστορικά σε σιλό, αλλά αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που πρέπει να διαταραχθεί. Έχουμε αυτή την παράλογη κατάσταση όπου από τη μία πλευρά χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα για να δημιουργήσουμε θερμότητα και από την άλλη χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια για να απορρίψουμε τη θερμότητα από το ίδιο κτίριο. Αυτή η αναποτελεσματική χρήση της ενέργειας σημαίνει ότι στην Ευρώπη, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σχεδόν η μισή ενέργεια που χρησιμοποιείται στα κτίρια αφορά τη θέρμανση και την ψύξη.

Ένα σύστημα θερμικής διαχείρισης συνδυάζει την ικανότητα ψύξης και θέρμανσης με την ανάκτηση ενέργειας που διαφορετικά θα σπαταλιόταν. Όταν τροφοδοτούνται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τα συστήματα θερμικής διαχείρισης μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή των κτιρίων και των πόλεων από τον άνθρακα, συμβάλλοντας στην εξάλειψη της ανάγκης για ορυκτά καύσιμα και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η καινοτόμος και αποδεδειγμένη προσέγγιση στη θέρμανση και την ψύξη έχει οδηγήσει την Trane να συνεργάζεται με έναν αυξανόμενο αριθμό οργανισμών που επιθυμούν να απεξαρτήσουν τις δραστηριότητές τους από τον άνθρακα και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα ενός κτιρίου.

Αειφορία στην πράξη: Mater Dei Hospital
Τα νοσοκομεία είναι ένα κλασικό παράδειγμα όπου επικαλύπτονται ταυτόχρονα ένα φορτίο ψύξης και ένα φορτίο θέρμανσης. Στο νοσοκομείο Mater Dei στη Μάλτα, όταν ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες ψύκτες, το νοσοκομείο επέλεξε ένα νέο σύστημα θερμικής διαχείρισης που παράγει ταυτόχρονα τόσο ψυχρό όσο και ζεστό νερό, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης και αφύγρανσης σε όλο το νοσοκομείο. Το σύστημα έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως από το καύσιμο ντίζελ που απαιτείται για την τροφοδοσία ενός λέβητα, και επίσης αποτρέπει σχεδόν 3.000 τόνους ισοδύναμου CO2 κάθε χρόνο. Εκτός όμως από αυτές τις εξοικονομήσεις, ο Ramon Tabone, ανώτερος μηχανολόγος μηχανικός του νοσοκομείου, πιστεύει ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι ένα άλλο σημαντικό όφελος του συστήματος Trane.

"Ξεχνάμε τον άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών όταν καίμε ορυκτά καύσιμα σε πυκνοκατοικημένα κέντρα πόλεων και χωριών", λέει. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρύποι που σχετίζονται με την υγεία έχουν μειωθεί δραματικά ως συνέπεια αυτού του έργου".

Αειφορία στην πράξη: Derby College
Περίπου το 80% των εργασιών που εκτελεί η Trane είναι εκ των υστέρων μετασκευές, και ενώ η αρχική δαπάνη μπορεί να είναι υψηλότερη από την απλή αντικατάσταση όμοιου με όμοιο σύστημα, μόλις συνυπολογιστεί η εξοικονόμηση στο κόστος καυσίμων, το σύστημα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερο από δωρεάν. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην πανεπιστημιούπολη Broomfield Hall του Derby College, με το νέο εξαιρετικά αποδοτικό θερμικό σύστημα να αντικαθιστά λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Iain Baldwin, διευθυντή των κτημάτων του κολεγίου: "Η στήριξη σε ένα σύστημα θέρμανσης με βάση τον άνθρακα ήταν ξεπερασμένη και απαράδεκτη στη σημερινή κοινωνία. Αυτή η εγκατάσταση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για το κολέγιο και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η παροχή πράσινης, καθαρής ενέργειας σε ένα χώρο πρασίνου".

"Το μέλλον είναι εκεί όπου οι υποδομές δεν είναι πλέον απομονωμένες, αλλά θεωρούνται ως ένας οργανισμός. Οι πόλεις θα διασυνδεθούν καλύτερα μεταξύ τους, έτσι ώστε τα πάντα να είναι ηλεκτρικά και τα ορυκτά καύσιμα να αποτελέσουν παρελθόν".

Jose La Loggia
Πρόεδρος, Trane Commercial HVAC Ευρώπη, Μέση Ανατολή και
Αφρική

Μαθηματικά
Χρησιμοποιώντας το δείκτη συνολικής απόδοσης (TER), μια προσέγγιση του κλάδου που προασπίζεται η Trane, δείξαμε ότι οι νέες θερμικές μονάδες επέφεραν βελτίωση της απόδοσης κατά 400% και μείωσαν τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 160 τόνους.
Το TER βασίζεται στον υπολογισμό ότι με ξεχωριστά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, για κάθε δύο μονάδες ενέργειας που εισάγονται, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι τέσσερις μονάδες θέρμανσης και ψύξης. Μια θερμική μονάδα ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα σε οκτώ μονάδες για κάθε μονάδα που εισάγεται.

Το έργο στο Ντέρμπι αποτελεί μέρος του Gigaton Challenge της Trane Technologies, της δέσμευσής μας να συμβάλουμε στη μείωση 1 δισεκατομμυρίου μετρικών τόνων ισοδύναμου CO2 από το αποτύπωμα των πελατών μας έως το 2030, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στις ετήσιες εκπομπές της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί.

Οδηγώντας με το παράδειγμά μας
Εργαζόμαστε επίσης εσωτερικά για τη μείωση του δικού μας αποτυπώματος άνθρακα. Στα τέλη του περασμένου έτους, εγκαταστήσαμε ένα ηλεκτροκίνητο σύστημα θερμικής διαχείρισης στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στο Charmes της Γαλλίας. Το νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει 1.800 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η Trane Technologies έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας έως το 2050, με τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών να έχουν επικυρωθεί από την Πρωτοβουλία Στόχων Βασισμένων στην Επιστήμη (SBTi).

Ορίζοντες του Scottish Water
Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στην άνοδο του νέου συνδυασμένου συστήματος. Το 2019, ένα νέο σύστημα τηλεθέρμανσης - το πρώτο του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο - μπήκε σε λειτουργία στο Στίρλινγκ της Σκωτίας. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία αντλιών θερμότητας της Trane για την εξαγωγή θερμότητας από λύματα και απόβλητα. Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει πάνω από 380 τόνους άνθρακα ετησίως, λέει ο Donald MacBrayne, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Scottish Water Horizons.

Το δίκτυο, το οποίο διαχειρίζεται το Συμβούλιο του Στίρλινγκ, υποστηρίζει μια σειρά από βασικά δημόσια κτίρια, όπως ένα κέντρο αναψυχής και ένα γυμνάσιο. Το έργο ήταν τόσο επιτυχημένο που το συμβούλιο επιδιώκει τώρα να επεκτείνει το δίκτυο και να συνδέσει περισσότερους πελάτες με θερμότητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τέσσερα παρόμοια έργα έχουν έκτοτε δρομολογηθεί στη Σκωτία, ενώ υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη.

Μια νέα νοοτροπία
Η καινοτομία είναι μέρος της λύσης, αλλά πρέπει να αλλάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης που λέει ότι η θέρμανση και η ψύξη είναι ξεχωριστά πράγματα. Με τη δημιουργία καλύτερων συνδέσεων μεταξύ του δικτύου και των οντοτήτων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια, από τα συστήματα ψύξης έως τις μεταφορές, και με την αυξανόμενη αποδοτικότητα της αποθήκευσης μπαταριών, η ποσότητα ενέργειας που πρέπει να παραχθεί στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται για την τροφοδοσία των σημερινών λιγότερο αποδοτικών συστημάτων. Στο μέλλον οι υποδομές δεν θα είναι πλέον απομονωμένες, αλλά θα θεωρούνται ως ένας οργανισμός. Οι πόλεις θα διασυνδεθούν καλύτερα μεταξύ τους, έτσι ώστε τα πάντα να είναι ηλεκτρικά και τα ορυκτά καύσιμα να αποτελέσουν παρελθόν.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ειδικό τμήμα "Το μέλλον της ενέργειας" της εφημερίδας "The Times" (Ηνωμένο Βασίλειο) τον Ιούνιο του 2023.

Μάθετε περισσότερα για τα συστήματα θερμικής διαχείρισης της Trane

Κατεβάστε τη δημοσίευση των Times


The times publication preview


Επικοινωνήστε μαζί μας

Συνδεθείτε με τον τοπικό σας εμπειρογνώμονα της Trane

Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την απαιτούμενη λύση

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ