Blog Image

De kostprijs is reden nummer 1 waarom HFO-koelmiddelen een sterk alternatief zijn voor ammoniak in zachtvriestoepassingen

Bij de installatie van een industriële koelmachine in een levensmiddelen-, dranken- of zuivelomgeving is het belangrijk om te overwegen of het traditioneel gebruikte NH3 (ammoniak) de meest geschikte koelmiddeloplossing is. Bedrijven die een koelsysteem nodig hebben dat licht bevriest, wenden zich steeds vaker tot HFO (Hydrofluoro-olefine) koelmiddelen om de duurzaamheid te verbeteren, de prestaties te verhogen en de kosten aanzienlijk te verlagen.

Het ideale koelmiddel is niet giftig, niet ontvlambaar, niet explosief, niet corrosief, milieuvriendelijk, goedkoop, gemakkelijk te produceren en te hanteren en met goede thermodynamische eigenschappen die bij lage druk werken.

HFO-koelmiddelen voldoen aan deze criteria - tegen lagere kosten.

PRODUCTIEKOSTEN


De initiële investering in een ammoniak proceskoelsysteem kan aanzienlijk duurder zijn. Ze vereisen een langere ontwerptijd, dure roestvrijstalen leidingen die bestand moeten zijn tegen de corrosieve eigenschappen van ammoniak, en speciale apparatuur die nodig is om de veiligheid van het systeem te bewaken.

Dankzij standaardontwerp, -productie en -componenten kunnen fabrikanten op HFO gebaseerde systemen tegen lagere kosten aanbieden.

VEILIGHEIDSKOSTEN


De veiligheidsmaatregelen die voor koelers met ammoniak nodig zijn, brengen extra kosten met zich mee. Gezien de toxiciteit van het gas moeten gebouwen en soms ook de omgeving worden geëvacueerd als er een lek optreedt. Speciale bouwvergunningen om de risico's te beperken of documentatie om aan de plaatselijke voorschriften te voldoen, kunnen extra financiële investeringen vergen. Ammoniak is een vluchtig koelmiddel en kan bij vermenging met lucht in het 16% - 25% bereik explosies veroorzaken die tot aanzienlijke schade kunnen leiden.

Een standaard HFO koelmachine uitgerust met R1234ze kan gemakkelijk worden geïnstalleerd zonder deze veiligheidszorgen, implicaties of overwegingen.

KOSTEN VOOR SERVICE, ONDERHOUD EN NOODPLANNEN


De service en het onderhoud van ammoniakkoelmachines brengen vaak hogere kosten met zich mee. De toxiciteit van het ammoniakkoelmiddel vereist extra maatregelen om ervoor te zorgen dat het op de juiste wijze wordt ingesloten. Voor ammoniakkoelmachines is een robuuster noodplan nodig voor het geval zich storingen voordoen. De prijzen zullen dan waarschijnlijk evenredig stijgen met de deskundige reactie die in dergelijke situaties vereist is.

Het geplande preventieve onderhoud van HFO-koelers daarentegen is meestal routineonderhoud en minder duur.
Bij een recent project voor een wereldwijde brouwerij in het Verenigd Koninkrijk was de klant aanvankelijk van plan een nieuw ammoniak gekoeldwatersysteem aan te schaffen. De ammoniak koudwatermachine die door een externe leverancier werd voorgesteld, kostte twee keer zoveel als de HFOoplossing die door Trane werd aangeboden, rekening houdend met de initiële investering en de levenscycluskosten van service en onderhoud.

OM IN GEDACHTEN TE HOUDEN


In omstandigheden waarin de voorkeur nog steeds uitgaat naar een ammoniaksysteem, is het van cruciaal belang om rekening te houden met het volgende
- NH3-systemen worden vaak ontworpen op basis van de prestaties van de componenten. Terwijl HFO-systemen worden ontworpen en getest, waarbij de algemene prestaties van de eenheid worden getest en gedocumenteerd binnen de industrietoleranties en worden geverifieerd door testen en certificering door derden.
- In veel gevallen kunnen ammoniaksystemen niet worden getest voordat ze ter plaatse worden geïnstalleerd.
- De noodzaak van extra veiligheidsvoorzieningen.

EEN ALTERNATIEF VOOR KAPITAALINVESTERINGEN


In een dynamisch veranderende wereld is er ook een andere benadering van kapitaalinvestering beschikbaar. Trane EaaSY (Equipment-as-a-service) is ons lange-termijn verhuurprogramma voor HFO gebaseerde apparatuur zonder de noodzaak van kapitaalinvesteringen. Dit betekent dat onze klanten kunnen profiteren van de nieuwste, meest efficiënte koeltechnologie en koelmiddelen met een laag GWP, met de gemoedsrust dat alle geplande onderhoudsbeurten en noodreparaties inbegrepen zijn voor een bekende abonnementsprijs.

De flexibiliteit en risico-overdracht van een huuroplossing zijn de beste manier om aan de eisen van deze tijd te voldoen en upgrades, nieuwe installaties of vervangingen uit te voeren om te voldoen aan de vraag naar koeling, terwijl de cashflow wordt geoptimaliseerd.

SAMENVATTING


Voor de productie-industrie is het belang van goed presterende, energie-efficiënte en duurzame oplossingen voor proceskoeling natuurlijk niet nieuw. Productiebedrijven moeten de stijgende kosten en energie-uitstoot van hun koelinstallatie in evenwicht brengen en tegelijkertijd de productkwaliteit en procesefficiëntie behouden. Dit is vooral belangrijk voor processen zoals in voedings- en zuivelfabrieken, brouwerijen en andere drankindustrieën, waar fabrikanten moeten voldoen aan vele normen en voorschriften met betrekking tot de kwaliteit en veiligheid van de eindproducten.

HFO's bieden een veilig, niet-toxisch, niet-ontvlambaar bij 30°C, niet-explosief, en niet-corrosief alternatief voor ammoniak. Met een ODP (Ozone Depletion Potential) van nul en een GWP (Global Warming Potential) van bijna nul bieden HFO's de beste balans tussen alle aspecten van economie, milieu-impact en veiligheidsrisico's.

HFO-koelmiddelen kunnen de totale levenscycluskosten van uw investering aanzienlijk verlagen en zijn ideaal voor bijna elke toepassing - een perfect koelalternatief voor ammoniak.


Duurzame lage temperatuur HVAC-systemen bekijken

Meer informatie over R1234ze koelmiddel


Contact

Neem contact met ons op

Wij zullen u helpen de juiste oplossing te vinden

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

 

×

Select Your Language

Selecting a language changes the language and content on the Trane site.

EU ANZ